Stichting tot Behoud en ter Bescherming van het Przewalski Paard
Home
paarden

Home

Przewalski horseHet nationale symbool van Mongolië, het Przewalski paard ofwel de Takh, is weer terug. Het enige wilde paard heeft zich hersteld van een leven in gevangenschap en loopt nu vrij in het wild in de bossen en steppen van het Hustai Nationaal Park. Het verhaal van deze opmerkelijke come-back beslaat een periode van meer dan 30 jaar.

Eerst werd met een fokprogramma de genetische basis gelegd voor het opbouwen van een nieuwe populatie. In de tweede fase werd een selectie paarden afgehard in semi-reservaten in Nederland en Duitsland, waar zij ook hun sociale gedrag opnieuw ontwikkelden. Ten derde werden groepen uit de semi-reservaten naar een zorgvuldig geselecteerd natuurgebied in Mongolië gebracht. Hier, in hun oorsprongsgebied, werden zij uiteindelijk in het wild uitgezet.

Merrie met veulenHet gaat voorspoedig met de Przewalski paarden van het Hustai Nationaal Park. Zij vertonen hun natuurlijke groepsgedrag, weerstaan er de zeer strenge winters, zij zorgen voor nakomelingen en beschermen hun veulens tegen de aanvallen van wolven. Nu deze populatie eenmaal is veiliggesteld richten de activiteiten in het huidige project zich op de omgeving van het park en op het bevorderen van een nieuwe en duurzame relatie tussen de mens en het Przewalski paard.

 

Site created by Treemail