Stichting tot Behoud en ter Bescherming van het Przewalski Paard
Home
paarden

Hustai Nationaal Park

Hustai Nationaal Park is het thuis van de Przewalski paarden in Mongolië. Het park ligt niet ver van de hoofdstad, Ulaanbaatar, en met z'n prachtige landschappen en als grote troef natuurlijk de vrij levende Przewalski paarden en ander wild, is het erg aantrekkeiljk voor zowel onderzoekers als toeristen.

Vestiging van het park en herintroductie van de paarden werd gerealiseerd in twee projecten:
1. het herintroductieproject voor de Przewalskipaarden, dat tien jaar (1992 - 2002) duurde.
2. het Hustain Nuruu Steppe project (of biodeversiteit poject), dat van start ging in 1993 en een looptijd had van tien jaar.

Meer over de achtergronden en doelstellingen van beide projecten.

Verschillende andere projecten werden of worden opgezet in en om het park. Deze zijn gerelateerd aan de bescherming van het ecosysteem, zoals het bufferzone project, of aan het welzijn van de lokale bevolking, zoals het medisch project.

Enkel en alleen in een goed beheerd nationaal park kan de bescherming van een levensvatbare in vrijheid levende populatie Przewalski-paarden gewaarborgd worden.

Het opzetten en onderhouden van een park als dit vraagt veel. Het overzicht van de belangrijkste kosten en bijdragen vertel u wie ons geholpen heeft het Przewalski paard naar huis te brengen.

Als u de paarden zelf zou willen ontmoeten, dan kunt u het park bezoeken als toerist, als ecovolunteer of als onderzoeker. Voor Mongoolse onderzoekers is er de Jan Bouman Scholarship.